Kto z nás má rád úvery alebo dlhy?

Má ich však väčšina z nás. Ak chce dnes mladý človek bývať vo vlastnom a nemá prostriedky na kúpu, iné, ako si vziať HYPOTÉKU mu neostáva. Úvery vyvolávajú neistotu a pôsobia stresujúco. Čo ak sa niečo prihodí? Čo ak nebudem môcť pracovať, postihne ma choroba alebo úraz? Prídem o bývanie a aj doteraz splatené peniaze.

Preto je každému, kto popri splácaní hypotéky dokáže ušetriť nejaké euro prirodzené, čo najrýchlejšie sa zbavovať hypotéky a iných úverov.

Je však najrozumnejším riešením dlh mimoriadne splácať?

Nie je. Ak dokážete popri bežných životných výdavkoch a splátke úveru ešte niečo ušetriť a tieto peniaze používate na pravidelné mimoriadne splátky, nekonáte najlepšie. Viac sa oplatí peniaze investovať a potom naraz splatiť celú hypotéku.

Je jasné, že ľudia pokojnejšie spávajú bez akéhokoľvek dlhu. Psychické nastavenie väčšiny hypotekárnych dlžníkov naďalej bude viesť k preferovaniu mimoriadneho splácania s víziou, čo najrýchlejšieho sa zbavenia úveru, čo je úplne pochopiteľné.
Pri premýšľaní nad hypotékou a dodatočnými úsporami je potrebné si uvedomiť ešte jeden fakt. Dlh 100 tis. eur pred 10 rokmi a dnes má diametrálne odlišnú hodnotu. Inflácia je priateľom dlhu, presne naopak ako je nepriateľom úspor. Pri 2% inflácii hodnota dlhu za 20 rokov klesne v reálnych peniazoch zhruba o tretinu.


Reálne, v budúcnosti potrebujete nižšiu hodnotu peňazí na splatenie dlhu, čo je ďalší argument, prečo sa so splatením hypotéky neponáhľať, pokiaľ to finančná situácia dovoľuje. A investovanie je najjednoduchšie opatrenie, ako svoj majetok ochrániť pred rastom cien v hospodárstve.
Situácia každého človeka je individuálna. Vo financiách neexistuje univerzálne ideálne riešenie pre všetkých ľudí.

Pre bezplatnú konzultáciu nás kontaktujte.